Broedeieren kopen doe je niet zomaar. Een broedei van slechte kwaliteit komt immers niet uit na het broeden. Bij het kopen van broedeieren is het daarom belangrijk om te letten op een aantal aandachtspunten.

Wat zijn broedeieren?

Met broedeieren bedoelen we eieren die bestemd zijn om uitgebroed te worden. Nadat de haan bij de hennen is gezet tijdens de broedperiode, is de kans groot dat de meeste eieren bevrucht zijn. We noemen ze dan broedeieren. Broedeieren kunnen door de hen uitgebroed worden, maar ook door jou. Hiervoor heb je een broedmachine nodig. Deze zijn ontwikkeld om het broedproces van kippen na te bootsen.

Waar let je op bij het kopen?

De gezondheid van de ouderdieren is bepalend voor de kwaliteit van de broedeieren. De haan en de hen horen in een schoon verblijf gehouden te worden en er levendig en gezond uit te zien.

Koop geen broedeieren die de volgende afwijkingen hebben:

  • Een afwijkende vorm
  • Veel viezigheid op de schaal (een beetje is niet erg)
  • Een ei met een ribbelig patroon
  • Heel groot is of juist heel klein

In de Broedgids lees je alles over broedeieren en waar je nog meer op kunt letten.

Broedeieren kopen, waar doe je dat?

Broedeieren kun je kopen bij een goede fokker in de buurt. Op Marktplaats zijn vaak ook genoeg broedeieren te koop. Broedeieren kunnen ook via de post geleverd worden, deze zijn dan (idealiter) goed verpakt in een doosje met veel beschermfolie eromheen. De kwaliteit van de broedeieren is erg belangrijk. Uit slechte eieren zullen of geen kuikens voortkomen of juist hele zwakke dieren.

Het bewaren van de broedeieren

Broedeieren hoeven niet meteen uitgebroed te worden. Bewaar de broedeieren het liefst niet langer dan 14 dagen, want dan neemt de kwaliteit behoorlijk af. Warmte en een droge lucht zorgen voor minder lang houdbare broedeieren.

Plaats de eieren in een koele omgeving, niet koud

Een temperatuur van ongeveer 10-14°C is wenselijk. Plaats de broedeieren bijvoorbeeld in de kelder. Een koelkast is ongeschikt!

Zorg voor de juiste luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheidsgehalte van 79-50% is optimaal, op deze manier is het waterverlies in het ei tijdens het bewaren minimaal.

Keer de broedeieren minimaal 2 keer per dag

Door het keren van de eieren zorg je ervoor dat de dooier zwevende blijft. Zo voorkom je dat het embryo aan het vlies blijft plakken.

Het kan natuurlijk altijd voor komen dat er een ei niet uitkomt, desondanks de goede voorbereiding. Dit hoort er helaas eenmaal bij! Vaak hebben kippenfokkers wel een duidelijk beeld van het bevruchtingspercentage van hun foktomen. Vraag hiernaar bij het kopen van de broedeieren.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *