De broedtijd van een kip duurt over het algemeen 21 dagen. Grote eieren doen er soms net wat langer over dan kleine eieren. Krielkippen doen er daarom vaak ook maar 20 dagen over.

Broedtijd kip langer dan 21 dagen?

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat de broedtijd net iets langer duurt bij een hen. Dit is dan ook geen rede voor paniek, wij mensen doen er ook wel eens langer over. Je kan altijd even observeren of de hen geen ander gedrag vertoont, maar probeer haar zo veel mogelijk rust te geven.

Kan je de broedtijd beïnvloeden?

Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander. Wel is zo min mogelijk stress altijd bevorderlijk voor de hen.

Hoe je het beste een broedse hen kunt verzorgen staat uitgebreid beschreven in de Broedgids.

De broedtijd van ander pluimvee

Per soort wil de broedtijd nog wel eens verschillen en dat is wel zo handig om te weten.

  • De broedtijd van een kip duurt 21 dagen
  • De broedtijd van een eend duurt zo’n 28 tot 30 dagen
  • De broedtijd van een kwartel varieert tussen de 16 tot 25 dagen
  • De broedtijd van een kalkoen duurt 28 dagen

Waarom komen kuikens tegelijk uit het ei?

Zodra de kuikens uit het ei zijn gekomen neemt de hen, dan ook wel ‘kloek’ genoemd, de kuikens meteen mee op zoek naar eten. De kuikens die nog niet zijn uitgekomen zullen het waarschijnlijk niet overleven, omdat de kloek ze nu niet meer warm houdt op het nest.

Daarom kun je vaak rond de 20e dag de kuikens al horen piepen. Op deze manier weten de kuikens dat het tijd is om uit het ei te komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *