Eieren uitbroeden in een broedmachine wordt gedaan wanneer de moederkip afwezig is. Een broedmachine is zo gemaakt dat het het broedproces van een kip nabootst.
Naast eieren van kippen, kan je ook de eieren van andere vogelsoorten uitbroeden met een broedmachine.

Waarom eieren uitbroeden in een broedmachine

Sommige rassen worden bijna nooit broeds, waardoor het heel lang kan duren voordat je kuikens hebt. Een kip kan ook plotseling besluiten het broeden op te geven. Juist voor dit soort situaties zijn broedmachines uitgevonden. Een broedmachine biedt ook uitkomst voor fokkers die veel eieren tegelijkertijd willen uitbroeden.

Hoe broed je met een broedmachine

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij het uitbroeden van eieren in een broedmachine:

  • Optimale luchtvochtigheid
  • De juiste temperatuur
  • Dagelijks keren van de eieren

De ideale omgeving voor de broedeieren is een temperatuur van 37,5°C en een luchtvochtigheid tussen 40-50%. De eieren dienen minstens twee keer per dag gekeerd te worden. Dit kan je zelf doen, of je kiest een broedmachine met keersysteem. Een keersysteem keert, zoals de naam aangeeft, zelf de eieren voor je. Dan kan je het ook niet vergeten.

Waar let je op tijdens het broeden

Het belangrijkste is dat de temperatuur en de luchtvochtigheid optimaal blijven en dat de eieren dagelijks gekeerd worden. Tijdens het broeden kan er natuurlijk altijd wat misgaan, om dit te voorkomen is de Broedgids geschreven. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent.

broedmachineEieren uitbroeden op school

Voor kinderen is het ontzettend leerzaam en spannend om een kuiken uit een ei te zien komen. Door op school eieren uit te broeden in een broedmachine, kan je kinderen leren hoe bijzonder dit proces is en hoe je voor kuikens zorgt. Speciaal voor scholen zijn er broedmachines ontwikkeld die doorzichtig zijn, zodat de kinderen goed kunnen zien wat er zich allemaal afspeelt daarbinnen.

Het kiezen van een broedmachine

Wil je eieren uitbroeden, kies dan een broedmachine die bij je past. Sommige broedmachines zijn ideaal voor beginners, terwijl andere toch weer beter geschikt zijn voor de gevorderde fokker. Voor scholen zijn robuuste broedmachines, die tegen een stootje kunnen, beter geschikt. Kippenhuis.nl heeft een handig lijstje gemaakt waarbij broedmachines vergeleken worden, zodat je eentje kunt uitkiezen die goed aansluit bij jouw wensen.

De eieren zijn uitgekomen, wat nu

Broed je eieren uit van kippen, dan komen na ongeveer 21 dagen de eieren uit. De broedmachine begint zich opeens te vullen met het geluid van gepiep en krakende eieren. Laat de kuikens eerst lekker opdrogen in de broedmachine en plaats ze dan naar hun nieuwe kuikenhok. In de Broedgids lees je alles over de verzorging van de kuikens.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *