Eieren schouwen is een handeling die we verrichten om te kijken of de eieren bevrucht zijn en of de ontwikkeling goed verloopt. Doormiddel van het eieren schouwen komen we hier tijdig achter.

Wat is het voordeel van eieren schouwen?

  • Je komt er al vroeg achter of de eieren bevrucht zijn of niet
  • Afwijkingen zijn snel te zien, hierdoor ben je er op tijd bij als eieren gaan rotten
  • Door slechte eieren op tijd te verwijderen kunnen deze de goede eieren niet besmetten
  • En het is natuurlijk reuze interessant!

Wat houdt eieren schouwen in?

Door eieren schouwen kan je op tijd de onbevruchte eieren of afwijkende eieren verwijderen. Zo voorkom je dat deze eieren gaan rotten en hierdoor de gezonde eieren besmetten met kwaadaardige bacteriën.
Eieren schouwen gebeurt met een speciale schouwlamp. Een schouwlamp heeft een felle lichtstraal die door een eischaal heen kan schijnen. Een goede schouwlamp heeft een rubber uiteinde, zodat er geen licht langs het ei kan gaan waardoor je zicht slechter wordt. Met een schouwlamp kun je goed zien wat er zich in het ei afspeelt.

Wat heb je nodig voor het eieren schouwen?

Met een schouwlamp kun je door de broedeieren heen schijnen. Wel is dit afhankelijk van de kwaliteit van de schouwlamp en hoe dik de schaal van het ei is. Een schouwlamp met een krachtige lichtstraal is aan te raden en is een waardevolle aanschaf.  Zeker voor de beginner die het verschil tussen een bevrucht en onbevrucht ei in het begin moeilijker kan zien.

Het is zonde om een bevrucht ei per ongeluk weg te gooien! Een fijne, compacte schouwlamp is bijvoorbeeld de Rcom Schouwlamp. Deze heeft een vriendelijk prijsje en is kwalitatief zeer goed.

Hoe schouw je de eieren?

Je legt het stompe gedeelte van het ei op de speciale mond van de schouwlamp, waardoor de binnenkant van het ei zichtbaar wordt.  Het is raadzaam om op de 6e dag de eieren te schouwen. Meestal zijn dan de eerste aderen al zichtbaar.

Een onbevrucht ei is nog geheel geel op de 7e dag, echter is het verstandig om nog een paar dagen te wachten met het verwijderen van het ei. Bij donkere schalen is het soms nog moeilijk te zien of er leven is. Wacht voor de zekerheid tot de 10e dag en schouw dan het ei nogmaals.

Hoe ziet een bevrucht ei eruit?

Een bevrucht ei kan je herkennen door een donker vlekje ongeveer in het midden van het ei. Dit kan op de eerste dagen nog lastig te zien zijn. Zodra de bloedvaten zich beginnen te vormen, spreken we van een spin.

Doe niet te lang over het schouwen van de eieren, de eieren zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Leg ze zo snel mogelijk terug in de broedmachine. Waar je nog meer op moet letten tijdens het eieren schouwen staat uitgebreid beschreven in de Broedgids!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *