Een goede foktoom samenstellen is niet eenvoudig. We spreken van een foktoom wanneer de ouderdieren zo zijn samengesteld om voor een goed nageslacht te zorgen. Bij het samenstellen van een foktoom houdt je rekening met een aantal punten zoals de gezondheid, leeftijd en ras eigenschappen.

Waarom een foktoom samenstellen?

We stellen een foktoom samen als we graag specifieke eigenschappen van een dier terug willen zien in de nakomelingen. Dit komt van pas als je een fokker bent die het ras in stand wilt houden. Je kiest dan de kippen die het beste aansluiten bij de ras eigenschappen en gezond zijn en zo goede broedeieren kunnen produceren.

Waar let je op?

Bij het samenstellen van een foktoom voor kippen houdt je rekening met een aantal punten:

De ras eigenschappen

Sommige kippenrassen zijn monogaam en is het verstandig om maar één hen bij de haan te zetten. Zo voorkom je gevechten.

De leeftijd van de kippen

Het is raadzaam te wachten totdat de hennen een jaar oud zijn. Rond deze leeftijd zijn ze volwassen genoeg om kuikens uit te broeden. Hanen zijn al vruchtbaar vanaf zeven maanden.

De gezondheid van de kippen

Fok alleen met gezonde kippen zonder erfelijke ziektes. Zo houd je het raszuiver en krijg je sterke kuikens.

Hoe actief de haan is

Bij actieve hanen kun je het beste ongeveer tien hennen zetten, zodat zijn aandacht goed verdeeld wordt. Bij rustige hanen maximaal vijf hennen, zo loop je minder risico dat niet alle eieren bevrucht zijn.

Geef de haan en de hennen de tijd om aan elkaar te wennen

Hennen tolereren niet zomaar een ‘nieuwe’ haan. Laat de kippen in de wenperiode met rust en geef ze goede verzorging en voeding. Meestal duurt dit twee weken.

Wanneer stel je een foktoom samen?

In het voorjaar worden zowel de hennen en de hanen vruchtbaarder. De hennen worden dan broeds, ze zijn er klaar voor om eieren uit te broeden. Fokken in deze periode is dan ook aan te raden. De langere dagen en stijgende temperatuur bevorderen de vruchtbaarheid.

Bevruchting

Over het algemeen zijn hanen en hennen vruchtbaar tot een jaar of zes. Nadat de haan de hen betreedt, kan zijn zaad langer dan tien dagen in leven blijven. Dit houdt in dat een hen, nadat ze gescheiden is van de haan, nog minstens tien dagen lang eieren kan leggen die bevrucht zijn. Wil je meer weten over het samenstellen van foktomen? De Broedgids vertelt je alles!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *